Låt oss börja från slutresultatet…

I oktober 2017 kom Veniswaran Vejian till Sverige från Malaysia. Med sig hade han en utbildning inom International Affairs Management och arbetslivserfarenhet från UNHCR och International Rescue Committee. Men 9340 km från sitt hemland, utan svenska arbetslivserfarenheter eller svenskkunskaper var klivet in på den svenska arbetsmarknaden inte självklart. Eller?

Tre veckor efter
att han landat på Arlanda hittade han en annons om praktikplats från kompetensmatchningsprogrammet Första raden på CV:t. Han ansökte direkt och kom på intervju ett par dagar senare. Att jobba på Vattenfall (ett av de medverkande företagen) med den utannonserade rollen inom HR var Venis första val. I december blev han erbjuden en tre månader lång praktik på Vattenfalls HR-avdelning. Han tackade ja och började praktiken i januari 2018. Mellan januari och april jobbade han med projekt inom Recruitment och Talent Management.

Parallellt med praktiken
gick han också på de nätverksträffar som anordnades av Första raden på CV:t och de andra medverkande företagen. Nätverksträffarna gav honom värdefull kunskap om svenskt samhälle och arbetsliv. Dessa tillfällen att mingla gav honom också chansen att börja bygga upp ett yrkesnätverk i Sverige.

Den 20 april 2018 accepterade Venis ett erbjudande om jobb 
som Strategy Analyst på Vattenfalls Sustainability Department. Från ankomsten till Sverige till ett jobb på ett stort svenskt företag tog det bara drygt 6 månader! Det här är ett exempel från verkligheten. Så här skulle Sverige kunna se ut…

Tanken med Första raden på CV:t är att bryta det ”moment 22” som finns i svensk arbetsmarknad: när man inte får ett första jobb eller en praktik får man heller inte de erfarenheter som efterfrågas.

Första raden är just det, en rad på en persons CV som tidigare har stått utanför arbetsmarknaden. En rad för att visa att personen i fråga har fått erfarenheter av en svensk arbetsplats och en arbetsroll och viktiga referenser för framtiden. Första raden är ett kompetensmatchningsprogram där syftet och målet är att alla som deltar, snarast möjligt, skall hitta sitt första jobb.

I de två omgångar som vi hittills har genomfört programmet har vi fokuserat på nyanlända akademiker. Programmet och processen vi har skapat och använt oss av kan enkelt användas på andra grupper som står utanför arbetsmarknaden. Vår tanke är att företag och organisationer på egen hand ska kunna genomföra samma program – med hjälp av denna process – i sin helhet eller anpassad till de behov och de förutsättningar som finns på arbetsplatsen.

Vi finns i bakgrunden som ett kunskaps- och erfarenhetscenter att koppla in vid behov, men de som genomför programmet har friheten att själva skräddarsy upplägget.

“…an excellent work experience, which I didn’t have before as well as a much better svenska – not to mention the fantastic network of contacts I’ve built during this time.”
– Milad Arbabi, praktikant, Arkitektur och Säkerhet, Apoteket

“I found it really useful and informative.”
– Arpita Banerjee, praktikant, Apodos produktutveckling, Apoteket

“My Internship with Apoteket AB is absolutely splendid. It was a really good experience to work with knowledgeable and helpful people in Apoteket. Definitely I learnt a lot from this Internship.”
– Goubran Alkhoury, praktikant, Ekonomiavdelningen, Apoteket

Susanne, Ergin, Elin (som skrev handboken) och Anna